Doğuş Balbay: ''Şampiyon olmak istiyoruz...''

Türkiye Ligi’nde normal sezonun tamamlanmasının ardından gözler play-off maçlarına çevrilirken, takım kaptanımız Doğuş Balbay ile sezonun bugüne kadar olan bölümü ile play-off’ları konuştuk...

Sezonun sonuna yaklaşırken geriye baktığımızda Anadolu Efes Türkiye Kupası’nı kazandı, Avrupa’da son sekiz takım arasına kaldı ve Türkiye Ligi’nde normal sezonu ikinci sırada tamamladı. Öncelikle sezon başı hedefleri doğrultusunda bugün takımımızın bulunduğu noktayı değerlendirir misin?

“Sezon başında konuştuğumuz hedeflerin şu ana kadar birçoğuna ulaştık. Kesinlikle daha iyisini de yapabilecek gücümüz ve kapasitemiz vardı. Bunu da Top 8 etabında Real Madrid serisinde gördük. Gönül isterdi ki daha da ilerleyelim ve Final Four’da mücadele edelim ama o seride Real Madrid’e kaybettik ve Euroleague sezonumuzu maalesef kapatmış olduk. Türkiye Kupası, hedeflerimizden biriydi. Her ne kadar Türkiye Kupası Elemeleri’nde çok iyi bir performans sergilemesek de Gaziantep’te düzenlenen finallerde üç zorlu maçı da kazanarak kupayı 10. kez müzemize götürmeyi başardık. Sezonun son hedefi ise tabi ki Türkiye Ligi’ni kazanmak. Türkiye Ligi’nde bazı maçlarda kötü performans göstermemize rağmen sezonun genelinde istikrarlı bir basketbol oynadığımızı düşünüyorum. Bu oyunumuzu play-off’lara da yayıp şampiyonluk hedefimize ilerlemek istiyoruz...”

Şimdi önümüzde Türkiye Ligi’nde play-off maçları var. Anadolu Efes’in rakibi bilindiği gibi Telekom. Anadolu Efes’in sezon başında Türkiye Kupası Elemeleri’nde ve ligin ilk yarısında yenildiği, ikinci yarının son haftasında deplasmanda mağlup ettiği bir ekip. Telekom serisi hakkındaki görüşlerini alabilir miyiz?

“Telekom bizi bu sezon iki kez mağlup etti ve ne kadar güçlü ve ciddi bir ekip olduklarını play-off’a kalarak kanıtladılar. Play-off maçları kesinlikle ligde oynadığımız maçlardan farklı geçecektir. Bu yüzden sezon içinde oynanan maçları bir kenara bırakıp çok ciddi bir şekilde Telekom takımını analiz ederek maçlara en iyi şekilde hazırlanmak istiyoruz.”

Ligin özellikle son haftalarında Fenerbahçe, Darüşşafaka ve Beşiktaş gibi önemli takımlara karşı galibiyetler alan takımımızda sakatlığını atlatan Cenk, son hafta oynanan Telekom maçı ile birlikte geri döndü. Son dönemde sakatlık yaşayan Furkan ve Cedi’nin de iyileşip takıma katılmaları ile birlikte tam kadro olarak sahaya çıkacak bir Anadolu Efes göreceğiz. Hem forma savaşı kızışacak hem de en iyi performans sahada olacak diyebilir miyiz?

“Evet, bizim tam kadro olarak sahada olmamız ve sakat oyuncumuzun olmaması tabi ki bizim için mutluluk verici ve tüm oyuncularımızın sağlıklı olması çok büyük bir güç ve ekstra enerji bizim için. Sezon içinde Furkan ve Cedi’nin ufak sakatlıkları oldu ama Cenk uzun bir sakatlıktan döndü. Bize ekstra tecrübe ve güç katacağından hiç şüphemiz yok. Tüm oyuncularımızın sağlığına kavuşması ile birlikte çok daha derin ve şampiyonluk için savaşacak bir takım haline geleceğiz.”

Sezon içinde bugüne kadar olan bölümde kendi performansın hakkında söylemek istediklerini alabilir miyiz?

“Öncelikle sezonun bu kısmına kadar hedeflerine ulaşmış bir takımın kaptanı olarak başarılı bir sezon geçirdiğimi düşünüyorum. Geriye dönüp baktığımda kendi performansım zaman zaman daha iyi olabilirdi. Belki kaybettiğimiz bir kaç maçı da kazanabilirdik. Tabi ki iniş çıkışlar oluyor. Sezonun sonuna yaklaştığımız bu dönemde performansımı daha da üst seviyelere çıkarmaya çalışıp istikrarlı hale getirmek hedeflerimden bir tanesi.”

Bu sezon seni en çok üzen ve en çok mutlu eden maç ya da maçları öğrenebilir miyiz?

Beni en çok üzen maçlar Euroleague Top 8’de Madrid’de Real Madrid’e karşı kaybettiğimiz iki maç oldu bu sezon. En mutlu olduğum maç ise Gaziantep’te Türkiye Kupası’nı kazandığımız gün Fenerbahçe’ye karşı kazandığımız maç...”

Takımımızda Cedi, Furkan, Emircan ve Okben gibi genç oyuncuların gelişimini hem takım kaptanları hem de ağabeyleri olarak sormak isteriz...

“Her biri kendi kişisel gelişimleri için ekstra çalışmalar yapıyorlar. Hatta bazen beraber de çalışıyoruz. Gerek saha içinde gerek kondisyon salonunda. Bize kattıkları güç ve enerji ortada. Tüm oyuncular gibi genç oyuncularımız da takımın önemli birer parçası. Bireysel gelişimlerini artırdıkları sürece hem kendilerine hem takımımıza maksimum verimi sağlayacaklardır.”

Basketbol dünyasının en önemli coachlarından biri Dusan Ivkovic ile çalışıyorsunuz. Kendisi maç sonlarında düzenlenen basın toplantılarında sıklıkla başarıya ulaşmanın en önemli anahtarının çok çalışmak olduğunu ifade ediyor. Antrenman ve maç temponuz ile ilgili yorumlarını alabilir miyiz?

“Çok yoğun bir maç ve antrenman tempomuz var.  Bunun haricinde seyahatlerimiz ve deplasmanlarımız oluyor. Gelişmek için ve daha başarılı olmak için çok kaliteli ve kıran kırana antrenmanlar yapıyoruz, çok çalışıyoruz. Antrenmanlarda birbirimiz ile rekabet halinde olup hem kendimizi bireysel olarak geliştirmeye özen gösteriyoruz hem de takımımıza en yüksek katkımızı vermeye çalışıyoruz. Coach Ivkovic’in saha içinde ve saha dışında bize gösterdiği sevgi ve yakınlık bizim de antrenmanlara ve maçlara ekstra motive olmamızı sağlıyor ve takımımız için elimizden gelen her şeyi sahada ortaya koymaya çalışıyoruz.”

Son olarak Anadolu Efes taraftarlarına vermek istediğin mesaj?

“Sezon boyunca her zaman yanımızda olmaya çalıştılar. Bize desteklerini hiç esirgemediler. Her zaman olduğu gibi play-off döneminde de onlara ihtiyacımız var. Bize ekstra güç ve motivasyon sağlayan en önemli etken taraftarımız... Onların da desteğiyle şampiyonluk hedefimize ulaşmak istiyoruz...”

Etiketler:
  • Doğuş Balbay