Perasovic: ''Elinden gelenin en iyisini yapacak bir takımımız olacak...''

Anadolu Efes’te başantrenör Velimir Perasovic web sitemize konuştu ve sorularımıza içtenlikle yanıt verdi...

- Öncelikle yuvaya tekrar hoş geldiniz... Bilindiği gibi 2010-11 sezonunda takımımızda görev yapmıştınız. Şu anki düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Çok teşekkür ederim. Öncelikle konuyla ilgili benim kapım çalındığı zaman çok onurlandırılmış hissettiğimi belirtmek isterim. Bu gösteriyor ki geçmişte kurduğumuz güzel ilişkiler hala devam ediyor. Bu sezonun da herkesin memnun olduğu ve istediğimiz sonuçlara ulaştığımız bir sezon olmasını ümit ediyoruz.

- Anadolu Efes ile ilgili gündem oluştuğunda ilk düşünceniz ne oldu?

Benimle iletişime geçilmesi çabuk oldu. Açıkçası başka teklifler de alıyordum ancak Anadolu Efes’in beni aramasıyla bu süreç de sonuçlanmış oldu.

- Anadolu Efes’ten sonra Valencia’ya gittiniz ve 2014 yılında Eurocup’ı kazandınız ayrıca İspanya'da "Yılın Coachu" ödülüne layık görüldünüz. 2005-2008 yıllarında üst üste dört kez Final Four’a yükselen ve sonrasında suskun bir süreç geçiren Laboral Kutxa’yı geçtiğimiz sezon Avrupa’nın en iyi dört takımı arasına soktunuz. Peki şimdi Anadolu Efes ile hedefleriniz nelerdir?

Anadolu Efes’in hedefi her zaman yüksektir, bu bilinen bir şeydir. Bildiğiniz üzere Turkish Airlines Euroleague ve Spor Toto Basketbol Ligi’nde çok güçlü takımlar mücadele ediyor. Bu mücadelenin içerisinde olabilmek için savaşan bir kimliğimizin olması gerektiğini biliyoruz.  

- Uzun yıllar İspanya Ligi’nde farklı takımlar çalıştırdınız. İspanya Ligi’ni ve Spor Toto Basketbol Ligi karşılaştıracak olursanız neler söylersiniz?

Bana göre Spor Toto Basketbol Ligi her geçen yıl daha fazla seviyesini yükseltti. İyi derecedeki bir çok oyuncu ve antrenör bu lige katılmakta. İspanya Ligi’nin ise çok taktiğe dayalı olduğunu, orada daha farklı ve tempolu basketbol oynandığını söyleyebiliriz. Ben bu iki lig için Avrupa’nın en iyi iki ligi diyebilirim.

- Anadolu Efes’i gerek Turkish Airlines Euroleague gerek Spor Soto Basketbol Ligi’nde takip ediyor muydunuz?

Tabi ki, takip etmeyi hiç bırakmadım.

- Anadolu Efes’in kadrosu yeni transferler ile birlikte sizce nasıl bir kimliğe kavuştu? Bu sezon nasıl bir Anadolu Efes izleyeceğiz?

Bunu görebilmek için biraz daha zamana ihtiyacımız var ancak planımız daha genç bir kadroyla daha uzun süreli bir ligi kaldırabilecek, atletik oyuncuların yer aldığı ve tempolu bir basketbolun oynandığı bir takım elde etmek. Tabi dediğim gibi, bazen teoride iyi görünen şey gerçek hayatta aynı şekilde işlemeyebiliyor. Bunu görmek için biraz daha süreye ihtiyacımız var.

- Turkish Airlines Euroleague’in yeni formatı bu sene ilk kez uygulanacak bildiğiniz gibi. Önümüzde 30 haftalık zorlu bir maraton var. Takımın kadrosunun avantajları veya dezavantajları nelerdir?

Turkish Airlines Euroleague’de her takımın birbirleriyle maç yapacak oluşu ve bir üst tura çıkıp çıkamama riskinin ortadan kalkmış oluşunu çok belirgin bir avantaj olarak değerlendirebiliriz. Bu da takımlar üzerindeki baskıyı düşürüyor. Öte yandan maçların çok ve kısa aralıkla oluşu takımlarda bir korku yaratmakta. Oyuncuların bu tempoya nasıl ayak uyduracaklarını birlikte göreceğiz.

- Anadolu Efes’te görev yaptığınız dönemden kalan oyuncu yok ama o dönem yardımcı antrenörlüğünüzü yapan Tomislav Mijatovic halen görevine devam etmekte. Takımı çok iyi tanıyan bir antrenör, muhtemelen size çok yardımcı olacaktır...

Öncelikle benimle buraya gelen, harika bir insan olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda Türk yaşamına da kendisini çok iyi bir şekilde adapte ettiğini düşünüyorum ve Türkçe de konuşuyor. Elbette ki yardımları çok önemli olacaktır.

- Geçmişte önemli bir basketbolculuk kariyeriniz de olduğu için oyuncu psikolojisini gayet iyi biliyorsunuz. Anadolu Efes’in arzu ettiği başarılara ulaşması için reçeteniz ne olacak?

Bunu göreceğiz. Ben hiçbir zaman büyük konuşmayı sevmem. Ancak oyuncuların kendilerini rahat hissetmelerinin önemli olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda oyuncuların yaptıkları en iyi şeyi bulup onun kullanılmasından yanayım. Her oyuncunun görevini bilmesi ve takım kimyasının güzel olması önemli diye düşünüyorum. Her oyuncu iyi hissetmeli ve birbirlerine destek olmalı. İşte o zaman başarıya ulaşmak daha da mümkün olacaktır.

- Taraftarlara yeni sezon ile ilgili vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Elinden gelenin en iyisini yapacak bir takımımız olacağını söyleyebilirim. Taraftarımızı hiç bir zaman hayal kırıklığına uğratmamaya çalışacağız. Taraftarımız bizi kimi zaman destekler kimi zaman desteklemez ancak takım bireyleri olarak biz işimizi her zaman en iyi şekilde yapmak zorundayız...

Etiketler:
  • Velimir Perasovic